Prèvia 44è Trofeu Gamper


El Gamper, al detall

136 partits, 459 gols, 63 equips participants, els millors jugadors del món... Les 43 edicions del Trofeu Joan Gamper han donat molt de si. Gols, espectacle, grans equips i un Barça que ha estat el gran dominador del trofeu.

Quantitat i qualitat. 43 edicions del Trofeu Joan Gamper donen per molt. Des que el president Enric Llaudet va instaurar aquest trofeu en honor al fundador del FC Barcelona, el Camp Nou ha estat l’escenari de 136 partits en els quals els 63 equips participants han marcat 459 gols: més de tres gols per partit disputat, tota una garantia d’espectacle.

El rècord golejador el té el partit Barça-Boca (9-1) de l’edició de 1984. Alexanco (2), Archibald (2), Calderé, Schuster, Carrasco, Esteban i Marcos van ser els golejadors d’aquell equip entrenat per l’anglès Terry Venables.

El Barça, gran dominador

ronaldinho_2003_gamper_boca.jpgEl Barça ha estat el gran dominador del Gamper. De les 43 edicions disputades, se n’ha proclamat campió en 33. L’equip blaugrana ha disputat 74 partits, amb un balanç de 57 victòries, 9 empats i 8 derrotes. Ha marcat 180 gols i n’ha encaixat 77. En les 31 edicions en les quals el Gamper era un quadrangular -del 1966 al 1998-, el Barça s’ha proclamat campió en 22 ocasions, tres cops ha estat segon i sis tercer. Curiosament, mai ha quedat en la quarta i l’última posició.

Nou format, una sola derrota

fcb-juve_gamper2005.jpgDes que el trofeu es juga a partit únic, el Barça s’ha proclamat campió en 11 ocasions i només ha perdut una final. Va ser l’any 2005, quan va caure en la tanda de penals contra la Juventus de Torí (2-2) en un espectacular partit en què va destacar un jove Leo Messi.

A banda del Barça, només un equip ha estat capaç de guanyar més d’un cop el Gamper. És el cas del Colònia alemany, que va guanyar les edicions de 1978 i 1981.

Alemanys i holandesos, els més convidats

ezquerro_fcb-bayern_gamper06.jpgEl FC Barcelona ha convidat al Gamper un total de 63 equips de 24 federacions diferents d’Europa i Amèrica. Els equips que més han sovintejat el trofeu han estat els alemanys, amb un total de 18 participacions, i han estat el Colònia i el Bayern de Munic, amb cinc presències cadascun, els que més cops hi han participat. El futbol holandès, un dels grans referents de l’aficionat blaugrana, també hi ha estat molt present, amb 12 participacions repartides entre tres equips, PSV (6), Ajax (3) i Feyenoord (3).

Boca Juniors, Milan, Inter, Anderlecht, Peñarol, Manchester City, Nottingham Forest, Porto o Rapid de Viena són altres grans equips del futbol mundial que han participat en el Trofeu Joan Gamper. També han estat convidats equips de la Lliga espanyols. L’Athletic Club hi ha participat en dues ocasions, juntament amb el Tenerife, l’Atlètic de Madrid, el Saragossa i el València.

Nota: Dades extretes de la Web del Barça.