Pedro, príncep de Mònaco


Un gol agònic de l’extrem canari a falta de cinc minuts per acabar la segona part de la pròrroga ha donat la tercera Supercopa d’Europa de la història al Barça. Ja podem parlar d’un altre equip de les Cinc Copes.

57 anys després, el Barça pot presumir de tornar a tenir un equip de les Cinc Copes. Com aquell mític conjunt que liderava Ladislau Kubala el 1952, el de Guardiola ha conquerit les últimes cinc competicions que ha disputat l’any 2009. A la Copa, Lliga, Champions i Supercopa d’Espanya s' hi ha afegit aquesta nit la Supercopa d’Europa.

A Mònaco, els blaugrana s’han tret l’espina que tenien clavada des del 2006. Ho han fet patint més que en cap altra de les finals. Fins a la pròrroga el mur del Xakhtarha resistit l’envestida blaugrana. Quan ja s’oloraven els penals, Pedro ha recollit una passada de Messi a l’interior de l’àrea i ha sentenciat la Supercopa, la tercera que entra a les vitrines del Museu.

Imprecisions inicials

Des del principi, al Barça li ha costat combatre el nombrós i endarrerit sistema defensiu del Xakhtar de Txigrinski. Si bé és cert que el malmès estat de la gespa no beneficiava gens el seu estil de joc, els migampistes blaugranes s’han mostrat més imprecisos del que és habitual i rebien la pilota força lluny de la zona d’atac. D’aquesta manera, la connexió amb els davanters es feia més complicada. No és normal que el vigent campió d’Europa xuti només un cop a porteria en la primera mitja hora (Henry, min 8).

Guanyant terreny

Tot i la falta de profunditat inicial i una certa lentitud a l’hora de combinar, el domini culer ha estat incontestable. I a poc a poc s’ha anat accentuant. Al minut 32, Messi ha tingut la millor oportunitat del primer temps en servir amb rapidesa una falta i culminar l’acció ell mateix amb un xut creuat que ha aturat amb dificultats el porter Pyatov. Ha estat el preludi d’uns minuts finals del primer temps en què el Barça ha guanyat metres, però no podia aconseguir altra cosa que córners a favor.

Messi s’erigeix en líder

No es pot dir que el panorama variés gaire a la represa. El Barça, amb un 65% de possessió, ho seguia intentant amb coratge i amb una novetat tàctica: Messi s’ha situat de mitjapunta. La presència de l’argentí a l’eix ha fet que el campió d’Europa focalitzés el joc pel centre. Ha estat el ‘10’ blaugrana qui, en el minut 73, ha arrencat la rauxa final amb un xut des de fora l’àrea que ha rebutjat Pyatov. Tot seguit, el porter ucraïnès ha desviat una centrada enverinada d’Henry.

Cap a la pròrroga

Ibrahimovic també ha assumit protagonisme amb una rematada suau i en reclamar un penal, en dues jugades de contraatac. El suec ha deixat el seu lloc a Pedro, que ha buscat obrir més el camp des de la dreta. Amb el Barça abocat, el Xakhtar no renunciava a la sorpresa mitjançant els hàbils puntes. La incertesa l’hauria pogut esvair Henry, des de l’àrea petita, però no ha pogut rematar un córner pentinat per Puyol (min 86). El temps s’ha consumit. La Supercopa d’Europa es decidiria a la pròrroga.

Heroi Pedro

Les cames començaven a pesar i el Xakhtar ha tingut la seva opció amb una internada de Julius que ha salvat Valdés (min 98). L’arma secreta del Barça era Bojan. Seva ha estat la primera oportunitat culer al temps extra, després d’un brillant eslàlom (min 101). A continuació, una canonada d’Alves ha sortit ajustada al pal. Els gols no arribaven i s’ha arribat a la segona part. Quan tot indicava que el pas següent serien els penals, en el minut 115 Pedro i Messi han fet una paret a l’interior de la gran i l’extrem canari ha decidit la final amb un toc màgic que ha batut, per fi, Pyatov.

Gol

1-0 Pedro (min 115)

Nota: Dades extretes de la Web del Barça.