Migcampistes (IV)



Andrés Iniesta Luján

Andrés Iniesta va ingressar a la disciplina barcelonista el setembre de 1996 quan només tenia 12 anys. El Barça el va descobrir al torneig de Brunete, on va destacar a les files de l'Albacete.

Després d'uns anys a la Masia on la seva progressió sempre va ser bastant ràpida, va passar, a mitjans de la temporada 00-01, del juvenil al Barça B, on es va convertir en el cervell de l'equip que aleshores entrenava Josep Maria Gonzalvo.

El somni d'Andrés, però, el de debutar de forma oficial amb la plantilla professional blaugrana, es va produir l'octubre de 2002, concretament va ser en un partit de la Lliga de Campions que el primer equip va jugar i va guanyar a Bruges. La veritat és que Andrés Iniesta no va poder tenir un millor debut amb el conjunt que llavors dirigia Louis Van Gaal.

Ja com a jugador de la primera plantilla, Iniesta ha sabut guanyar-se un lloc en l'equip amb el seu treball i la seva qualitat. De fet, i sense fer massa soroll, Iniesta es va convertir en una de les peces bàsiques en la lluita per al títol de Lliga de la temporada 2004-05. Prova d'això és que el jugador del planter va ser l'home més utilitzat per Rijkaard i va participar en 35 de les 38 jornades de Lliga.

Però la temporada 2005-06 va ser la de la seva consagració com a jugador del primer equip. Jugant com a migcentre i aprofitant la llarga absència de Xavi per lesió, Iniesta es va convertir en un dels referents del Barça campió de Lliga i de la Lliga de Campions. El jugador de Fuentealbilla va jugar 33 partits de Lliga i 11 a la Lliga de Campions on va fer un gol.
L’evolució d’Iniesta no es va aturar en la temporada 2006-07 i es va guanyar a pols ser un dels jugadors més utilitzats per Frank Rijkaard durant aquella temporada. Iniesta en va participar en 37 dels 38 possibles en els quals va marcar 6 gols, la seva millor xifra fins el moment. En la temporada 2007-08, i ja amb el número 8 a l’esquena, el migcampista del planter va seguir mantenint un alt ritme de participació que només es va veure aturat en les últimes jornades per unes molèsties al genoll.

La temporada 2008/09, si és que no ho havia fet ja, Iniesta acaba d’explotar. Juga indiferentment com a interior o extrem esquerre i meravella el món amb la seva capacitat de regat. Es converteix en un jugador molt més vertical i és un dels motors del Barça, a qui porta a la final de Roma gràcies a un golàs al límit a Stamford Bridge.

A banda, Andrés Iniesta és ja un dels referents de la selecció espanyola amb qui ja ha jugat el Mundial del 2006 i l’Eurocopa del 2008, la qual va guanyar sent un dels homes més utilitzats per Luis Aragonés.

PERFIL

Intuïtiu, vertical, ràpid, intel·ligent, tots aquests són atributs que té Andrés Iniesta. El migcampista blaugrana, que va començar jugant de '4' al Barça B i a les categories inferiors del club, ha anat avançant la seva posició coincidint amb l'arribada al primer equip. Van Gaal ja el feia jugar de mitja punta i Frank Rijkaard l'ha arribat a situar en alguna ocasió per la banda dreta com un fals extrem.

El que si està clar i demostra a cada partit Andrés Iniesta és la seva polivalència i la seva professionalitat. La discreció del de Fuentealbilla fora del camp també l'acompanya dins, on el seu joc, és sempre pràctic i elegant. A més, la seva experiència com a migcampista i distribuïdor li han donat una gran visió de joc que el permeten ser un gran assistent tant.

PALMARÈS

FC Barcelona
2008/09 Lliga de Campions
2008/09 Lliga
2008/09 Copa del Rei
2006/07 Supercopa d'Espanya
2005/06 Lliga de Campions
2005/06 Lliga
2005/06 Supercopa d'Espanya
2004/05 Lliga

Selecció espanyola
2008 Eurocopa

Nota: Dades extretes de la Web del Barça.