Entrenador


Josep Guardiola

Josep Guardiola i Sala va néixer a Santpedor (Barcelona) el 18 de gener del 1971. Després d’una etapa exitosa com a jugador i de triomfar com a tècnic del Barça Atlètic, assoleix el triplet en la seva primera temporada a la banqueta del primer equip.

Josep Guardiola, un dels jugadors més importants de la història blaugrana, agafa les regnes del primer equip el 17 de juny del 2008, després d’una brillant temporada al capdavant del Barça Atlètic, equip amb què assoleix l’ascens a la Segona B. “No puc prometre títols, però puc dir que persistirem fins al final i que estareu orgullosos de nosaltres”, va afirmar el dia del seu primer Gamper. I la va encertar.

El quinzè tècnic català de la història del club arriba al primer equip amb la missió de fer oblidar dos anys en què l’equip no ha aixecat cap títol. Per fer-ho, aplica el mateix esquema de joc que va tastar al Barça com a jugador i que l’ha fet triomfar al Barça Atlètic, el 4-3-3.

Josep Guardiola és un entrenador meticulós, que cuida tots els detalls. Prepara els partits amb vídeos del rival i mai pensa més enllà del següent. Es tracta d’un motivador brillant que treu el millor rendiment de cadascun dels homes de la seva plantilla. Aquesta filosofia el torna a dur a l’èxit amb el primer equip en el seu debut a Primera: el Barça aixeca Copa, Lliga i Champions en la millor temporada de tota la seva història, la 2008/09, la del triplet.

L’excel·lent temporada corona Guardiola com el tercer entrenador –juntament amb Cruyff i Samitier– que aixeca la Lliga havent-la guanyat abans com a jugador del Barça. A més, es converteix en el sisè home que aixeca la Champions havent-la assolit com a jugador i el primer tècnic que aconsegueix el triplet al segle XXI.

El de Santpedor només entén un tipus de futbol. És el d’atac, el de possessió i associacions, que obliguen el rival a corre darrere la pilota. És així com juga el seu Barça –abans també el seu Barça Atlètic–, que supera en control de pilota i rematades a porta pràcticament tots els rivals a què s’enfronta. Valora el talent dels seus jugadors, però anteposa el treball i el sacrifici individual en benefici del col·lectiu. Entén el futbol com un esport de grup en què ell és el màxim responsable dels resultats i, també, per tant, el líder d’aquest col•lectiu.

PALMARÈS

FC Barcelona

2008/09 Lliga de Campions
2008/09 Lliga
2008/09 Copa del Rei

Barça Atlètic
2007/08 Ascens a Segona B

Nota: Dades extretes de la Web del Barça.